Vem uppfann snus?

Snus är en populär rökfri tobaksprodukt som används i de skandinaviska länderna och som håller på att få fotfäste bland unga män i USA. Snus har sitt ursprung i århundraden, men vem var ansvarig för dess uppfinning? Låt oss ta en titt på snusets historia och se hur det utvecklades till vad det är idag. 
Vill du veta mer, följ länken https://europesnus.se/.

Snusets ursprung

Den tidigaste formen av snus går tillbaka till 1500-talet i Sverige. Det skapades ursprungligen som ett alternativ till att röka tobak, vilket blev alltmer populärt under denna tidsperiod. Till en början blandade svenska bönder helt enkelt malen tobak med salt och kryddor och stoppade det i munnen som ett sätt att få sin nikotinfix utan att behöva röka. Med tiden utvecklades denna primitiva form av snus till vad vi idag känner till som svenskt snus.

Modernisering av snus

På 1700-talet förändrade moderniserande krafter det sätt på vilket människor konsumerade snus. En viktig förändring var att produkten slutade tillverkas med hjälp av malda tobaksblad och i stället började man använda bearbetat tobakspulver (känt som “snus”). Detta gav upphov till två olika typer av snus – de traditionella varianterna med lösa blad (lös) och de modernare portionerade varianterna (portion). På 1800-talet hade båda versionerna blivit allmänt tillgängliga i hela Skandinavien.

Snus i dag

I dag är snus fortfarande mycket populärt i skandinaviska länder som Sverige och Norge, där det har blivit en kulturell grundvara. Det finns nu i många närbutiker i Europa och Nordamerika, vilket gör det tillgängligt för fler människor än någonsin tidigare. Med dess ökande popularitet följer ökad reglering från regeringar runt om i världen som försöker se till att konsumenterna är medvetna om riskerna med att använda denna typ av produkt.

Snus har kommit långt sedan sin ödmjuka början för flera hundra år sedan när svenska bönder började stoppa malen tobak i munnen för att få en nikotinfix utan att behöva röka. I takt med att tekniken utvecklades med tiden gjorde även snus det och nya sorter introducerades, t.ex. bearbetat tobakspulver och portionsförpackningar som man bekvämt kan bära med sig. Numera är snus enormt populärt i Skandinavien, samtidigt som det också vinner mark bland unga män här i Nordamerika på grund av dess tillgänglighet och bekvämlighet jämfört med andra former av rökfria tobaksprodukter som tuggtabletter eller dip. Förhoppningsvis kan vi med ökad reglering se till att alla vet allt som finns att veta om denna unika produkt innan de bestämmer sig för om de vill använda den eller inte!